Terug in Atlin!

We zijn hier alweer zes weken! Maar achter de computer zitten lukt maar niet. Het is buiten veel te mooi. En er zijn veel te veel leuke mensen die ons uitnodigen voor barbecues, vistripjes en klusprojecten… Kortom, we zijn koortsachtig bezig de laatste vleugjes nazomer mee te pikken voordat de winter inzet. En dat is al bijna… Op 31 augustus viel de eerste sneeuw op Atlin Mountain, aan de overkant van het meer. En vannacht hadden we de eerste vorst. Het water in het bakje op de veranda was bevroren. Hadden we met de auto weg gewild, dan hadden we moeten krabben.

Zo begon het: op 2 augustus vlogen wij over de ijskap van Groenland, via Vancouver naar Whitehorse in Yukon.

P1260183_vliegreis

Vanaf daar is het nog twee uur rijden naar het zuiden, over een doodlopende weg, naar ons dorpje Atlin, net over de grens van Brits Columbia. In Atlin (300 inwoners) woonden wij in 2016 al zes maanden. Zo ongelooflijk mooi en indrukwekkend… dat een halfjaar niet genoeg was. Ditmaal zijn we hier een jaar!

kaartje

Hoe dat zo gekomen is, hoe de twijfels en blinde hartstocht en koppigheid en wensdromen elkaar in ons hoofd hebben afgewisseld, dat vertellen wij nog weleens… Maar first things first: we zijn er weer! Ditmaal niet in de afgelegen vallei in de piepkleine cabin van Kate & Kate, de dames die ons ooit naar Atlin lokten. Maar wel in een smaakvol, maf, Pippi-Langkous-achtig houten huis aan het meer, zo’n vijf kilometer buiten het dorp. Dit is de voorkant van het huis, gezien vanaf de kant van het meer.

0795_huis

Je parkeert aan de achterkant. En die auto… Haha! Die auto hebben wij gekocht. Een Chevy Blazer Fourwheeldrive, via de plaatselijke online Marktplaats. Ja, je kunt maar beter goed voorzien zijn.

Het huis heeft geweldig uitzicht op het meer en de berg aan de overkant. Hoewel er hier en daar wel wat bomen voor staan… Maar die zijn ook fijn, want ze zitten vol met allerlei vrolijke meesjes, vliegenvangertjes, boomklevers, zangertjes, junco’s en ook eekhoorns. Die zijn allemaal verbazend tam en komen massaal op ons voederhuisje af. Want het voederseizoen is begonnen!

Het huis heeft een open vide, waar wij zelf slapen. De jongens slapen op een uitschuifbank in de woonkamer.

En het stookseizoen is begonnen!

IMG_6064_home

En dat betekent: hout hakken. We kunnen hier ons hart ophalen. Er ligt nu een paar kuub, maar dat is bij lange na niet genoeg voor de winter. De hele houtschuur moet vol… dus we zullen nog een keer of wat het bos in moeten om een paar hele bomen te halen. Do as the locals do… Gelukkig hebben we buren met wie we dat samen kunnen gaan doen.

IMG_6170_home
IMG_6169_home

Vanaf ons huis loop je zo de berg op… Monarch Mountain, ca. 1400 meter hoog (het meer ligt op 700 meter). Klik op de collage om de foto’s groter te zien…

 

En aan het einde van onze weg, de Warm Bay Road, liggen de warme bronnen waar je het hele jaar door in kunt zwemmen. Nou ja, warm… lauw is een betere omschrijving. Deze keer lieten de volwassenen dat genoegen dus even aan zich voorbijgaan. Die laafden zich liever aan het bizarre ecosysteem, dat goed gedijt bij het warme zwavelrijke water.

Halverwege de Warm Bay Road ligt Palmer Lake, een betoverend meer met een paar kleine sub-meertjes die door bevers zijn gemaakt. Daar kun je geweldig kanoën. Met dank aan onze vrienden Cathie en Jack, van wie wij deze mooie kano mochten lenen…

 

Hier nog wat kleine losse impressies van Life around Atlin:

Como Lake en, rechtsonder, cultureel erfgoed aan The Big Lake.

 

Pine Creek Falls, en goldpanning in Spruce Creek:

Frambozen plukken bij onze buurman Steve, om jam te maken en in te vriezen:

Onze outhouse! Raven op Monarch Mountain, pannenkoeken eten, en houtbewerken:

Herfst bij het meer! En fietsen naar het dorp. De terugweg is een hele opgave:

En nog meer huisvlijt:

 

 

IMG_6154_home

 

Advertenties

8 gedachtes over “Terug in Atlin!

  1. Leuk om te kunnen lezen over alles wat jullie beleven! Ik zit hier met jaloerse kinderen die óók hout willen hakken enzo. Groeten van Dave, Mike en Jayson voor Jelle en Bram. We zijn nu al benieuwd naar jullie volgende verslag!

    Like

  2. Het ziet er weer (nog steeds) prachtig uit! Heel leuk om te zien waar jullie nu wonen. Geniet met volle teugen! (Maar dat lukt jullie ook wel zonder mijn aanmoediging volgens mij)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s