Brieven van de jongens

00_brief van BramGroetjes van Bram!

Hieronder van Jelle:
00_brief van Jelle

Hallo allemaal,

Hoe gaat het met jullie?

We hebben allebei ook al een brief geschreven, kijk maar, die zie je hierboven. Maar er is nog meer te vertellen. Mama typt maar wij zeggen wat ze moet typen.

We wonen in een houten huis op een helling. We kijken uit over het grote meer van Atlin. Atlin is het dorpje waar we vlak in de buurt wonen. Ons huis is vijf kilometer buiten het dorp. Het is vlak bij Alaska.

DSC02557

Aan de overkant ligt een besneeuwde berg: Atlin Mountain. Achter ons huis is ook een berg, Monarch Mountain. Daar zijn we al twee keer op geweest. De tweede keer was alles bevroren. We liepen over een bevroren meertje. Vanaf de top kon je veel andere bergen zien. En het grote meer.

DSC03031

We hebben veel dieren in de tuin. We hebben al een hert gezien en chipmunks (dat zijn kleine grondeekhoorntjes). En ik zag hoe een wezel met een muis vocht. We hebben ook veel vogels bij het voederhuisje. Ik heb ze geteld: 135 in een half uur. We moeten de zaadjes elke dag bijvullen. Kleine restjes eten geven we aan de grijze gaaien. Die komen uit je hand eten. Dat voelt heel grappig.

DSC02531
DSC02538

We zitten op karate. En we hebben ons examen gehaald:

DSC02618

DSC02614

DSC02624

We gaan elke dag hout hakken. Want we hebben een kachel. En anders vriezen we dood. Het is nu al in de nacht min 15 graden en overdag meestal min 7 of min 8. Er ligt veel sneeuw. We gaan ongeveer elke dag sleeën en sneeuwballengevechten doen. Alleen  meestal plakt de sneeuw niet omdat het hier zo koud is dat de sneeuw niet plakt.

houthakken

houthakken_2
DSC02542

We gaan niet naar school maar we krijgen thuis les. We doen tempolezen, rekenen, taal en spelling. En ook Squla op de iPad. Hout bewerken, met wol werken. Blokfluit spelen, Engels. Helpen afwassen en helpen koken of bakken. En we moeten elke dag in onze e-reader lezen (want we konden geen stapel boeken meenemen) en in ons dagboek schrijven. Meestal zijn we in een paar uur klaar. Daarna gaan we naar buiten.

Brams werkstuk over de veelvraat

IMG_6756

De oehoe van Bram en de specht van Jelle:

uil door Bram gemaakt

We maken elke dag wel een wandeling. Soms naar de top van een berg, of gewoon een vlakke wandeling, een paar kilometer. Dan zien we vaak eekhoorns, chickadees (dat zijn meesjes) en veel diersporen. Van konijnen, bevers, elanden, stekelvarkens, beren en vossen en soms een drol van een wolf of lynx. We hebben al twee keer een lynx zien oversteken en ook weleens een coyote. Een keer zagen we allemaal sporen van nagels van beren in bomen.

DSC02655

We hebben al veel beren gezien: zwarte beren en grizzly’s. Het record aan coolheid was een veelvraat (dat is een soort hele grote marter, heel zeldzaam en heel schuw. Die zagen we hoog in de bergen). En ook nog vier elanden naast elkaar aan het grazen, vier beren aan het vissen in de rivier, en vijf kariboes (dat zijn rendieren) hoog in de bergen. We zien ook vaak zeearenden en raven. Soms een visarend of een steenarend.

houthakken_3De Canadezen stoppen hun vriezer helemaal vol in de zomer en in de herfst: met eland, zalm, bessen, paddenstoelen en frambozen. Die halen ze allemaal uit de natuur. En groenten uit de tuin. Want veel groenten heb je hier niet in de winkel en die zijn heel duur. Dan hebben ze de hele winter genoeg te eten, als ze maar genoeg verzamelen!

Wij hebben ook veel vis in de vriezer. Die hebben we gekocht van mensen die ze zelf hebben gevangen. En heeeeel veel frambozen. Die hebben we zelf geplukt. Wel een stuk of duizend. En veel eland. Als biefstuk, gehakt en worstjes. Die hebben we gekregen van vrienden die jagers zijn. Bijna heel Atlin is een jager. In ruil daarvoor helpen wij dan bij die mensen in de tuin of gaan we voor ze houthakken.

We hebben gekampeerd hoog in de bergen. We hadden een waterfles in de tent en de volgende ochtend zat er ijs in! Ik had het vaak koud behalve als de zon op me scheen. En het duurde heel lang voor de zon opkwam omdat hij achter een berg zat.

kamperen in de herfstkleuren

We hebben ook zelf vis gevangen. Met een vriendin van papa en mama hebben we gevist in een bootje op het grote meer. Toen hebben we een grote en een kleine zalmforel gevangen. Ik heb ook geholpen met schoonmaken van de vis.

vissen op zalmforel op het gletsjermeer

vissen op het grote meer

zalmforel schoonmaken

Wij slapen in de woonkamer, want er is maar één slaapkamer en daar slapen papa en mama. Gelukkig hebben we een uitklapbed. Het is gezellig omdat de kachel brandt in de woonkamer.

IMG_6064_home

We gaan soms ook naar Whitehorse (dat is het stadje twee uur verderop. En dat is het aller dichtst bij ons dorpje vandaan). En daar zijn we naar een museum geweest over mammoeten en daarom hebben wij  nu twee enorm mooie posters in ons huis hangen.

P1270270
P1270293

Vandaag is er wel een laag sneeuw van een halve meter dik gevallen. We moesten heel veel sneeuw ruimen. Voor de lol hadden we paadjes gemaakt in de sneeuw met de sneeuwschuiver.
sleeen op de helling onder ons huis

Dag allemaal! We missen jullie heel erg. Gelukkig vliegt een jaar zo voorbij. We zijn nu al drie maanden weg. Maar we vinden het hier ook hartstikke leuk. Daaaag!

bij de gletsjer

Liefs,

Jelle en Bram

~~~~~

groetjes uit Atlin
DSC03020
piramide van sneeuwballen

punniken

IMG_6713
kanoen
wolf van origami
bergtocht in de sneeuw

 

 

3 gedachtes over “Brieven van de jongens

 1. Beste Bram en Jelle,
  Wat een prachtige brieven van jullle, ik genoot er erg van! Jullie lijken al een beetje op jullie moeder die ook zo spannend kan schrijven, en goed les krijgen jullie ook: niet allleen in taal, maar ook leren jullie alles van de natuur, kunnen houthakken, zijn karate-experts en plukken frambozen, allrounders worden jullie.
  De foto’s zijn prachtig bij de verhalen!
  En zoveel vogels tel ik niet in een half uur, wel groepen koperwieken die onze hulst leegeten, naast onze gewone tuingasten als roodborstje en merel…
  Sneeuw hebben we niet!
  Geniet van alles daar en succes met de lessen, zal niet altijd gemakkelijk zijn om je ouders als meester/juf te hebben…
  Liefs van een tante en oom uit Bussum!

  Like

 2. Hallo Bram en Jelle,
  Leuk om over jullie belevenissen te lezen. Wij hebben ook een houtkachel, maar die is meer voor de gezelligheid. De echte warmte komt uit een geboord gat van wel 140 meter diep in de rots achter ons huis, aardwarmte noemen ze dat. Misschien kan papa uitleggen hoe dat werkt. Op ons meer ligt pas een heel dun vliesje ijs. We kunnen er nog niet over heen lopen. Aan het eind van de week gaat het weer dooien en is alles weer water. We zijn best een beetje jaloers op al die vogels die jullie zien. Het voer gaat hier ook wel snel op, maar alleen door de mezen, de grote bonte specht, boomklevertjes, soms een vlucht groenlingen en putters en heel soms goudvinken. Maar van die mooie gaaien . . .
  Groot zijn alle beesten die jullie zien hè ? Niet zo groot als de mamoeten, maar toch.
  Succes met alles en heel veel plezier daar. Groetjes ook van Paul en aan jullie papa en mama, Truus

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s