Kerstbrief van Jelle

***Jelle heeft een brief geschreven aan zijn klas. Dat wil zeggen, hij heeft hem gedicteerd en ik heb het precies getypt zoals hij het zei. Als hij het zelf zou moeten schrijven, dan zou hij snel zijn interesse verliezen – dit is een betere manier om veel verhalen uit hem te krijgen! Dat schrijven oefenen we wel weer een andere keer. 🙂 ***

P1000490

Hallo groep 5! Hier is een berichtje van Jelle voor jullie!

Hoe gaat het met jullie? Hebben jullie een leuke kerstvakantie gehad? Hoe was het kerstdiner op school? Bij ons kerstdiner stond er elandneus op tafel. Ik heb het niet geprobeerd maar Bram wel. Het was niet bij ons thuis maar bij een mevrouw van de First Nations. Dat is het Canadese woord voor indianen. Maar zij zeggen niet meer indianen, want dat vinden ze niet beleefd.

P1000712

De elandneus was gestoomd in een grote pan en toen hadden ze alle haartjes eraf geplukt met de hand. Volgens mij was dat wel een priegelwerkje. Toen zag de neus eruit als een roze drilpudding. Zo groot als een voetbal. Die sneden ze in kleine stukjes. Bram vond het niet zo lekker. Het was heel vet en taai. Maar hij was heel flink en hij slikte het door. Dat vonden de mensen heel stoer en heel leuk.

P1000711

Er waren ook lekkere broodjes met kaneel en suiker. En kalkoen en ham. Van de kalkoen en ham heb ik veel gegeten. Ik vond het heel erg lekker. Er was ook zoete aardappel, dat is oranje. Wij hadden een enorme chocoladetaart meegenomen die we zelf hadden gebakken. Daar heb ik een groot stuk van gegeten.

DSC04020

De mensen vertelden allemaal grappige verhalen over het jagen op elanden. Er was een man en die had een eland in zijn gewei geschoten. De eland viel neer. Toen de man ernaartoe liep, was de eland weg. Alleen het ene gewei lag er nog. De volgende dag kwam er een andere man en die zei tegen die man dat hij een eland had geschoten met maar één gewei. Toen zei die andere man: laten we passen, want ik heb een eland geschoten maar toen bleek dat ik alleen het gewei had geraakt. En het paste en toen hebben ze de eland samen gedeeld.

En er was een andere man, die was 5 meter van een dak gevallen en had zijn been op veel plaatsen gebroken. De dokter zei: je zal nooit meer kunnen lopen. Maar de week erna heeft die man een eland geschoten middenin de wildernis, met zijn hele been in het gips. En nu loopt hij weer zo fris als een hoentje.

IMG_7006

Wij plassen niet op de wc maar op een speciale buiten-wc. Dat noemen ze hier een outhouse. Het is een houten huisje met een gat eronder. Daar valt je poep en plas in. En nu het vriest, komt er een hele grote poeptoren. Als die te hoog wordt, dan moeten we hem omduwen. Want anders raakt hij je billen. We hebben geen wc, omdat we hier in de winter weinig water hebben, want het beekje is bevroren. We hebben geen waterleiding zoals in Nederland. We hebben een grote plastic tank in de kelder. Een keer in de paar weken komt er een vrachtwagen om water uit het grote meer in die tank te doen. Wel 3000 liter. Maar daar moeten we dus heel zuinig mee zijn. We hebben in huis dus wel water voor de keuken, de douche en de wasmachine. Maar we douchen niet zo vaak. We wassen ons meestal met een kom water en een washandje. Net zoals de mensen vroeger in Nederland deden.

0798_outhouse

Hebben jullie veel cadeautjes met Kerstmis gekregen? Ik heb zelf een kerstboom omgezaagd in het bos en met een slee mee naar huis genomen. Er hangen allemaal mooie dingen in. De meeste hebben we zelf gemaakt. Wij hebben hier geen Sinterklaas gevierd, maar in plaats daarvan vierden we kerst. Er waren ook Sintpakjes met de post gekomen en die lagen ook onder de boom. En mijn tante had ook pepernoten en speculaaskruiden en chocolademunten opgestuurd.

Dit zijn de dingen die ik heb gekregen: lego, een elandje, kneedgum, een stuiterbal die licht kan geven, een mini-schildersezel met een wit doek en daar heb ik een mooi schilderij op gemaakt, een boek met gekleurde velletjes, een pak met ansichtkaarten die je zelf kan inkleuren, een scheetkussen, twee spelletjes, een Guinness Book of Records van 2019, dinosokken en twee chocoladeletters.

Ik heb een nieuwe sport. Ik doe aan ijshockey. Het is heel lastig want je moet keihard schaatsen en hockeyen tegelijk. Je kan je erg bezeren maar daar kan ik wel tegen. Het is heel lastig want de puck gaat heel snel. (Een puck is een soort van de voetbal voor ijshockey, maar dan plat en kleiner.) We ijshockeyen op een meertje in de buurt. Dat is nu dichtgevroren.

P1000705
DSC04194

Het grote meer is nog open. We hopen dat het dit jaar dicht gaat vriezen want dan kan ik naar Atlin Mountain schaatsen. De vorige keer dat we hier woonden, in 2016, was het meer niet dichtgevroren. Dat was voor het eerst in 40 jaar. Dat vond ik heel jammer. Is het bij jullie aan het vriezen? Ligt er al sneeuw?

Groetjes Jelle

PS Hieronder nog wat foto’s.

P1000096
DSC03269
P1000480
DSC03593
DSC04073

DSC03304Dit is onze vriezer. In die papieren pakjes zit elandenvlees.
Die grote dingen zijn zalmen. Die rode bolletjes zijn
frambozen. Onderin ligt bevroren boerenkool.

DSC03957Op de stenen bij het meer ligt veel ijs, van de golven. Dat kun je eraf halen
en eronder gaan zitten en dan ben je net een schildpad.

DSC04152We waren bij vrienden om midwinter te vieren, op 21 december.
Er was een groot vreugdevuur. We aten ham van hun eigen varken.
Er was ook vuurwerk maar toen lag ik al te slapen.

DSC04123Er is hier een ander jongetje dat thuis les krijgt, net als wij. Hij heet Xavier en hij is iets ouder dan Bram. We doen soms dingen samen. Hier deden we een project over diersporen. Zijn ouders hebben sledehonden. We hebben daar al eens een ritje mee gemaakt.

IMG_6890We hebben huisdieren! Namelijk wormen. We geven ze
groenteafval
. Ze hebben ook al baby’s gekregen.

P1000032Wij mochten helpen een halve eland in stukken te snijden. Sommige stukken
waren voor biefstuk of stoofvlees. De restjes gingen in de gehaktmachine.

P1000371Nog een dood dier: een hoen (spruce grouse). Die had papa langs de weg
gevonden. Hij was doodgereden door iemand anders. Maar hij was nog
heel
vers en helemaal heel. En heel lekker.

P1000644We gaan vaak naar dit uitzichtspunt boven ons huis.
Daar zijn rotsen waar je op kunt spelen.

DSC04179
P1000056
IMG_6953
Kerstkaart 2019

 

 

6 gedachtes over “Kerstbrief van Jelle

 1. Dank je wel voor je mooie brief Jelle. Leuk om te weten hoe jullie daar leven. Het lijkt me best koud op de buiten wc. Een boekje lezen doe je daar vast niet. Ons meer was vijf dagen geleden nog open, maar is nu ook dicht gevroren. Gisteren zagen we al iemand schaatsen. Wij vonden dat best wel eng. Groetjes voor allemaal, mooi 2019.

  Like

 2. Lieve luitjes, wat een fantastische verhalen uit het verre Canada!!!
  Je kunt het prachtig vertellen, Jelle! En wat worden jullie groot, zeg!!
  Heerlijke blozende wangen op de foto’s en wat een ervaringen beleven jullie met elkaar!!! Geniet er maar lekker van en ik hoop dat het schaatsen naar Atlin gaat lukken. In Nederland is er even wat sneeuw geweest, maar nu is het sombertjes en GEEN stukje ijs of sneeuw te zien!!!
  Groetjes van (juf) Luus uit Vogelenzang!!!

  Like

 3. Wat een coole avonturen beleven jullie toch in jullie kerstvakantie. Elandneus lijkt ons ook niet zo lekker. Stoer dat jBram het heeft gegeten! Onze kerstvakantie is nog niet afgelopen. Vannacht is het nieuwjaar. Ik mag opblijven. Wij gaan er ook vaak op uit. Hier is geen sneeuw of ijs (we hebben één dag gehad met sneeuw). We hebben heel mooi een beverburcht gezien en heel veel afgeknaagde bomen en takken.
  Groetjes Quint en Dio

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s