Winterslaap voorbij

De sneeuw is bijna weg: je ruikt de bosgrond weer, voor het eerst sinds ruim vijf maanden! De wilgenkatjes zijn op hun mooist en de eerste crocuses staan in bloei – helemaal geen krokussen, maar een prachtig paars wildemanskruid, overal op de berghelling.

P1030212_klein
P1030175_klein

De haakbekken (pine grosbeaks) zijn weg, nadat ze deze winter vaste gast waren bij onze voederplank. In ruil daarvoor zijn de meesjes nu met hun lenteliedjes begonnen (‘Cheeeeeeseburger!’). Trompetzwanen zwemmen op de plekken met open water. Vandaag zagen we de eerste chipmunk weer over de veranda rennen! Die is klaar met zijn winterslaap. Hoog tijd dat wij ook weer ontwaken – wat betreft dit blog, welteverstaan… Wat betreft avonturen, schoolwerk en ander werk hebben we niet stilgezeten, de afgelopen maanden.

P1030172_kleinEen robot bouwen en programmeren,
met Lego die we van school hebben geleend!

Overdag schoolwerk en van alles beleven, en dan ’s avonds van 20.00 tot vaak na 24.00 achter de computer om grote deadlines weg te werken. Want die hadden we allebei. Teun voor Vogelbescherming, ik voor NRC en voor een boekje over de vijftien Deltalanden waar Nederland aan ‘watersamenwerking’ doet, van Bangladesh tot de VS. Afijn. Het is gelukt. De deadlines zijn gehaald en we kunnen weer even iets rustiger ademhalen. En bloggen.

P1030170_kleinZonsondergang vanuit ons slaapkamerraam…
Het meer ligt nog grotendeels dicht!

Waar te beginnen met een update van ruim drie maanden…? Eerst maar eens een quote die ik vandaag optekende uit de mond van Jelle. Waarachtig ende letterlijk genoteerd:

“Mama, ik heb een joke bedacht! Er is een prinses in de jungle en die ziet een kikker. Ze denkt: als ik hem kiss dan turnt hij into a prince. Maar dan is ze dead want het is een poisonous frog!”

Om maar even te illustreren wat zo’n jaar doet met de taalvaardigheid van onze kinderen… aiiii. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit plaatsvond terwijl er een (Engelstalig) vriendje bij ons aan het logeren was, aan wie hij net die ‘joke’ in het Engels had verteld. Hij kan verder nog best in samenhangende zinnen spreken. Maar het is wel grappig dat er sinds kort in het Engels wordt gedroomd – en dat er af en toe écht woordjes Engels tussendoor piepen, ook als we gewoon met ons vieren zijn. Vooral in het vuur van een spel: jouw turn! Jij bent aan het cheaten! You’re it! Watch this! Heb jij mijn snowpants gezien?

P1020469_klein

Het Engels is bij beide jongens nu behoorlijk vloeiend. Mede dankzij een geweldige nieuwe ontwikkeling: de school heeft een nieuwe directeur! Eentje die het wél leuk vindt dat de jongens af en toe komen meedoen. Niet met taal en rekenen, maar wel met gym, lunchpauze, buitenspelen (dit alles twee keer in de week), show&tell, ski-les, ijshockey, en alle extra fun stuff, zoals een les in sneeuwholen bouwen, vertel-uurtjes over vroeger door ouderen uit het dorp, en knutselen voor Valentijnsdag.

P1020191_klein

Hierboven houden ze samen een ‘show & tell’ over de vogels die ze hebben gemaakt met Miss JoAnne, de geweldige juf bij wie ze elke dinsdagmiddag 3 uur les hebben, bij haar thuis. Met Miss JoAnne lezen ze boeken, schrijven ze daar verslagen over, en doen ze vooral veel aan knutselen. JoAnne is kunstenares. En de producten die de jongens maken, zijn daar ook naar (het schilderij is van haar, de vogels van de jongens):

3 Birds

Het is vooral erg leuk dat ze er zo een beetje bij horen, bij de klas (waar overigens slechts acht kinderen in zitten, tussen 5 en 10 jaar). Hun Engels gaat met sprongen vooruit en ze kunnen dus al lekker in het Engels bekvechten over wiens turn het is en wie er aan het cheaten is.

P1010894_kleine

Intussen zijn er ook weer waanzinnige reizen gemaakt – met als absoluut hoogtepunt een road trip naar de poolzee! Die reis verdient een apart blog (of twee). Eerst nog even wat random fotootjes… En onderaan wat leuke updates die de jongens voor school maakten, maar die vast ook voor een breder publiek interessant zijn…!

En nu de kop eraf is, zullen we langzaam het stuwmeer aan verhalen gaan wegwerken. Houd het blog maar weer in de gaten, de winterslaap is voorbij!

P1010753

P1010685Kamperen bij min 20 – met vrienden en een houtkachel!

P1010671

P1010845

P1010841

P1020401

P1020452

P1020463

P1020904Hoera voor de warme bronnen van Atlin!
Nou ja, lauw. Pa en ma bleven liever aan de kant.

De begeleidende brief die Jelle schreef bij de update voor zijn klas: Jelle begeleidende brief

De update van Jelle voor zijn klas: Update jelle

De update van Bram, iets recenter: Nieuwsbrief eind maart_Bram

 

 

 

 

2 gedachtes over “Winterslaap voorbij

  1. Ik.. begon me eerlijk gezegd al een beetje zorgen over jullie te maken! Tot aan een ‘appberichtje’ van Teun twee weken geleden. Jullie gewoon stiekem zitten avonturieren weer – O ja! daar waren jullie voor gekomen vooral.
    En weer die tweeledigheid: dat jullie maar snél terug mogen komen! om hier de verhalen te vertellen en om jullie gezelschap en omdat het maar eens afgelopen! moet zijn met al die leuke dingetjes (jaloers). 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s